BİLGİSAYAR/İNTERNET BAĞIMLILIĞI VE RUH SAĞLIĞI
İnternet ya da bilgisayar kullanımında sorun yaşayan bireylerin yüksek oranda depresif belirtiler gösterdiği belirlenmiştir. Bu bireylerin çoğunlukla yalnız oldukları ve sosyal izolasyon yaşadıkları görülmektedir. Ayrıca birçoğunda dürtü kontrol bozukluğu ve/veya obsesif-kompülsif bozukluk belirtilerinin olduğu tespit edilmiştir. Fakat bilgisayar ve internetin aşırı kullanımının mı söz konusu psikolojik rahatsızlıklara neden olduğu ya da söz konusu psikolojik rahatsızlıkların mı kişileri internete ya da bilgisayara bağımlı hale getirdiği konusunda henüz kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Kesin olan tek şey bilgisayarın aşırı kullanımıyla sözü geçen psikolojik rahatsızlıklar arasında yüksek bir ilişkinin veya etkileşimin mevcut olduğudur. Diğer bir deyişle bilgisayar-interneti aşırı kullanmak bazı psikolojik rahatsızlıkların işareti ve habercisi olabileceği gibi; bazı psikolojik rahatsızlıklara sahip olmak da bilgisayar-internet bağımlılığı riskini yükseltebilir.
İNTERNET BAĞIMLILIĞI İÇİN AİLELERİN ALACAĞI ÖNLEMLER
Çocuklar ve ergenler özgürlüklerini yönetmede zorluk çekerler. Sınırlara ihtiyaç duyarlar. Zannedildiğinin aksine kuralları severler. Ancak konulan sınır ve kuralların kesin ve net olması gerekir aksi takdirde çocuğun kafası karışacak ve nerede, ne zaman, ne yapması gerektiğini öğrenemeyecektir. Bilgisayar kullanımında da diğer alanlarda olduğu gibi anne-babalar birtakım önlemler alıp çocuğu yönlendirmediği sürece, çocuk bilgisayar başında ne kadar zaman geçirmesi gerektiğini öğrenemeyecektir.
Bilgisayarın yerinin değiştirilmesi ve diğer aile bireylerinin bulunduğu yere taşınması.Böylece çocuğun zararlı içeriklere sahip sitelere girmesi kontrol edilmiş olur. Ayrıca diğer aile bireylerinin önünde bilgisayar başında oturmak zorunda kalacak olan çocuk arzu ettiğinden daha kısa sürede kalkmak zorunda hissedecektir.
İnternete bağlanma zamanlarının değiştirilmesi. Yemek ve çay saatlerinde bilgisayar başında oturan çocuğa servis yapmayarak onun gelmesini sağlamak, bilgisayarın başında en fazla kaldığı saatlerde bazı sorumluluklar, görevler vermek gibi.
Internet defteri oluşturulması.Örneğin, internete haftalık giriş ve çıkış saatleri için çizelge yapılmalı ve çizelge anne-baba tarafından kontrol edilmelidir.
Çocuğun arkadaşlarına sosyal ortamlarda daha fazla zaman ayırması sağlanmalı ve arkadaşları ile internet dışı yollarla iletişim kurması özendirilmelidir.
Çocuğun sinema, tiyatro, müze, spor faaliyetleri gibi sosyal ve sportif aktivitelere katılması sağlanmalıdır.
İnternet tatillerinin verilmesi.Tüm aile bireylerinin birlikte karar alması ve herkesin kurallara uyarak belirlenen periyotta internete girmemesi bu önlemin etkililiğini artıracaktır.
Evde internete bağlı sadece bir bilgisayarın bulundurulması.Böylece çocuk diğer aile bireylerinin internete bağlı kalacağı saatlerde internete giremeyecek ve bu isteğini ertelemeyi öğrenecektir.
Çocukta başka bir psikolojik rahatsızlık gözlemleniyorsa psikolojik destek takviyesi almak faydalı olabilir. Çünkü yukarıda da bahsedildiği gibi bazı psikolojik rahatsızlıkları yaşayan bireylerde bilgisayar ve internet bağımlılığı riski daha yüksektir.
Aileler çocuklara daha fazla ve daha kaliteli zaman ayırmalı, çocukların sorunları ile ilgilenmelidir. Örneğin okul ve arkadaş çevreleri hakkında bilgi almak üzere çocukla sohbet edilmeli; hoşlandığı, ilgi duyduğu konular ile kaygı ve sorunlarını aile ile konuşması için ortam yaratılmalıdır. Unutmamak gerekir ki birçok kişi yalnızlık, can sıkıntısı ve dertlerini paylaşacak kimse bulamadığından internetle bu durumu dengelemeye çalışmaktadır.
|